+38122804777 Besplatan poziv Besplatan poziv
Kontakt formular
Stage PZS electronic
Snažno logističko rešenje za PSZ electronic

Zajedno možemo postići bilo šta

Elektronika je doživela bum: Sa novim poluautomatskim uskohodničnim skladištem i Jungheinrich WMS-om serije 2, lider na tržištu proizvodnje kablova, kompanija PSZ electronic, nastavlja svoj dinamični rast.

Nagrađuje se kada kompanija radi dobro, ali rast donosi i svoje izazove. "Naša logistička infrastruktura je već bila u fazi pucanja. Godišnje povećanje prodaje od preko 20% u nekim slučajevima, više nije moglo da se nosi sa našim starim, pretežno ručnim skladištem sa svega 1.500 paletnih mesta", kaže Andreas Prey. On je menadžer logistike u kompaniji PSZ electronic GmbH u Fohenštrausu u okrugu Nojštad na Valdnabu, u regionu Oberpfalc. Preduzeće proizvodi i montira kablovska i sistemska rešenja za tehnologiju grejanja i ventilacije, mašinstvo, inženjering postrojenja, alate i specijalne konstrukcije vozila, a takođe je i lider na tržištu medicinske tehnologije. Kompanija PSZ zapošljava oko 1.000 ljudi širom sveta, a proizvodni pogoni su rasprostranjeni širom Nemačke, Češke, Albanije i Tunisa.

Logistički centar u Fohenštrausu je mesto gde se sve spaja: to je centralno čvorište dizajnirano da nadgleda kretanje svih sirovih i gotovih proizvoda. Logistički centar ne kontroliše samo protok materijala između različitih proizvodnih lokacija, već i isporuku ciljnim klijentima. To je prilično zahtevan zadatak. "Trenutno imamo nekoliko desetina hiljada artikala u našem proizvodnom asortimanu, koji moraju biti upakovani na najrazličitije moguće varijante i specifično označeni prema zahtevima klijenata", kaže Prey. Da bi to postigli, koriste se QR kodovi. Ovi dvodimenzionalni kodovi, sa svojom matricom crnih i belih kvadrata, imaju velike prednosti u pogledu gustine informacija u odnosu na jednostavnije barkodove, kao što su EAN ili NVE kodovi, koji se obično koriste u logistici.

Klijent postaje partner

U potrazi za novim, efikasnijim logističkim rešenjem, Prey je tražio savet stručnjaka:: "Pošto je kompanija Jungheinrich jedan od naših korisnika, brzo smo stupili u kontakt sa našim kolegama o tome koji metod proširenja kapaciteta skladišta i konverzije sistema bi najbolje odgovarao našim zahtevima", priseća se Prey.

"Pitanje koje smo postavili bilo je: Na koji način se postojeći prostor može bolje iskoristiti za postizanje maksimalnog kapaciteta skladišta? I ne zaboravljajući: kako možemo da osiguramo da možemo fleksibilno reagovati na izazove budućnosti?", naglašava Prey.

Rezultat naknadnih intenzivnih konsultacija i procesa planiranja projekta sa Jungheinrich logističkim stručnjacima iz Bavarske, bila je potpuna rekonstrukcija skladišta. Konvencionalno skladište sa širokim hodnikom trebalo je da bude zamenjeno poluautomatskim uskohodničnim magacinom kapaciteta više od 5000 paletnih mesta. Da bi se poboljšala efikasnost komisioniranja, sigurnost i ergonomija, sistem je dizajniran za poprečno slaganje sa dubinom regala od 800mm. Regalima se pristupa pomoću dva uskohodnična viljuškara tipa EKX 410. Opremljeni su induktivnim navođenjem, terminalima, skenerima i navigacijom u skladištu, a njima se može upravljati intuitivo i izuzetno pouzdano osoblje PSZ skladišta. Na primer, pritisak na dugme je dovoljan da navigacija u skladištu dovede uskohodnični viljuškar do odredišta. Warehouse Management sistem, Jungheinrich WMS serije 2, prikuplja sve informacije zajedno. Čak i ova osnovna varijanta WMS-a je u stanju da sinhronizuje ceo tok materijala i informacija. Ovo omogućava optimalnu kontrolu, upravljanje i optimizaciju skladišta. Na kraju, ali ne i najmanje važno, softver je fleksibilno prilagodljiv promenama u skladištu zahvaljujući velikom broju različitih modula i samim tim je spreman za budućnost.

Полуаутоматско складиште са уским пролазима са виљушкарима за уске пролазе EKX 410
За мобилно радно место компаније Jungheinrich користи се WMS серије 2

Optimalna podrška procesima skladištenja i preuzimanja

"Ovaj sistem našu logističku infrastrukturu podiže na potpuno novi nivo. Sa novim skladištem, sada možemo optimalno mapirati i podržati procese skladištenja i preuzimanja za sve naše različite artikle. Bilo da je reč o kretanju standardnih euro paleta, mrežastih ili kartonskih kutija i kontejnera za komisioniranje narudžbina u logistici malih delova", objašnjava Prey. On skreće pažnju na ogromnu raznolikost proizvoda sa njihovim vrlo različitim zahtevima u pogledu pakovanja i dimenzija ambalaže. Na primer, kablovski snop kompanije PSZ može biti dugačak osam metara ili samo nekoliko centimetara.

Preseljenje iz starog magacina u novi magacin obavljeno je tokom novogodišnjeg perioda 2016/2017. "Namerno smo želeli  da napravimo čistu pauzu i da završimo prelazak iz starog u novo skladište u jednom danu", kaže menadžer logistike u kompaniji PSZ. "Bio je to sjajan timski rad". Tokom četiri nedelje u decembru, svi koji su bili uključeni – zaposleni u kompaniji PSZ i njihove kolege iz kompanije Jungheinrich – su se okupili. Bilo je važno da se od samog početka u projekat uključe zaposleni koji bi na kraju morali samostalno da upravljaju sistemom. "Sistem je lak za razumevanje i vrlo brzo se upoznajete sa različitim funkcijama", kaže Prey na osnovu svog iskustva.

"Našim zaposlenima se odmah dopalo naše novo uskohodnično skladište i WMS serije 2. Sa stanovišta zaposlenih, novo poluautomatsko skladište ne samo da pojednostavljuje njihove radne procese, već ih čini mnogo transparentnijim, kako bi bolje razumeli svoju ulogu u organizaciji u celini. To im zauzvrat pomaže da se identifikuju sa svojim radom."

Poboljšan pregled i sveobuhvatan proces naručivanja

Logistički stručnjak je naročito zadovoljan time što je izgradnjom novog magacina kvalitet rada svakog pojedinačnog zaposlenog značajno poboljšan. Prey objašnjava: "Dok su zaposleni u starom skladištu proveli ogromnu količinu vremena tražeći određeni proizvod, sada znaju — zahvaljujući funkciji upravljanja zalihama u realnom vremenu — koja količina željenog artikla se može naći na kojoj lokaciji u bilo kom trenutku. Rešenje za radio podatke u kombinaciji sa sistemom upravljanja skladištem, Jungheinrich WMS Serije 2, stvara savršeno okruženje. Po prvi put u istoriji, obrada porudžbina je bez papira. Rezultat je poboljšan pregled, povećana transparentnost i proces naručivanja od kraja do kraja. Rad je mnogo efikasniji i jednostavniji, a stopa grešaka pada na minimum."

Andreas Prey, menadžer logistike u kompaniji PSZ electronic
Andreas Prey
Menadžer logistike u kompaniji PSZ electronic GmbH

"Poluautomatsko skladište i sistem upravljanja skladištem nas dovode još bliže našim globalnim proizvodnim pogonima, ali i našim klijentima i njihovim potrebama."

Sve ambiciozniji logistički sistemi

"Poluautomatsko skladište i WMS čine nas usklađenijim sa našim proizvodnim pogonima širom sveta, ali još više sa našim kupcima i njihovim potrebama", naglašava Prey. "Zahvaljujući digitalizaciji i našem sveobuhvatnom, inteligentnom intralogističkom konceptu, sada smo sposobni za mnogo sofisticiranije logističke procese nego ikada ranije". To je veliki uspeh. "Svako ko nas poseti ovde u Fohenštrausu želi da vidi novi objekat. Mi ga rado pokazujemo – izgleda impresivno i fantastično."

Menadžer logistike Andreas Prey, oduševljen je saradnjom sa stručnjacima kompanije Jungheinrich: "Sve je bilo besprekorno od samog početka: od faze planiranja, preko faze implementacije, do puštanja u rad, a zatim i faze pokretanja koju su pratili stručnjaci kompanije Jungheinrich. Ovako intenzivna saradnja je retka u ovoj industriji i ne treba je uzimati zdravo za gotovo." Lični vrhunac za Prey-a je bio dan prelaska na novo skladište, 2. januara 2017. godine: "Sve je funkcionisalo onako kako smo zamislili — besprekoran potez koji je intralogistiku podigao na potpuno novi nivo. Sada smo spremni za budućnost. Stvari ne mogu biti bolje. Šta god budućnost donosi u smislu daljeg rasta i novih zahteva kupaca, mi smo spremni za to."

Imate pitanja?