+381 22 342-951 Дежурна сервисна линија Бесплатан позив
Контакт формулар
Stage PZS electronic
Снажно логистичко решење за PSZ electronic.

Најбоље могуће направити заједно.

Електроника је доживела бум: Са новим полуаутоматским складиштем са уским пролазима и Jungheinrich WMS-ом серије 2, лидер на тржишту производње каблова, компанија PSZ electronic, наставља свој динамични раст.

Успех предузећа је задовољавајући. Међутим, раст је увек изазов. „Наша логистика је пукла по шавовима. Годишње повећање продаје од преко 20 одсто у неким случајевима, више није могло да се носи са нашим старим, претежно мануелним складиштем са свега 1.500 места за палете“, каже Andreas Prey. Овај 33-годишњак је менаџер логистике у компанији PSZ electronic GmbH у Фохенштраусу у округу Нојштад на Валднабу, у региону Оберпфалц. Предузеће производи и конфекционира кабловска и системска решења за грејање и климатизацију, специјалне конструкције машина, постројења, уређаја и возила, а такође је и лидер на тржишту медицинске технологије. Компанија PSZ запошљава око 1.000 људи широм света, а производни погони су распрострањени широм Немачке, Чешке, Албаније и Туниса.

У логистичком центру у Фохенштраусу све иде заједно: То је централна окретница за кретање свих сирових и готових производа. Одатле се контролише проток материјала између различитих производних локација, баш као и испорука циљним клијентима. То је прилично захтевно. „Тренутно имамо неколико десетина хиљада артикала у нашем асортиману, који морају бити упаковани на најразличитије могуће начине и специфично етикетирани према захтевима клијената“, каже Prey. Да би то урадило, предузеће користи QR кодове. Ови дводимензионални кодови, са својом матрицом црних и белих квадрата, имали би велике предности у погледу густине информација у односу на једноставније баркодове, као што су EAN или NVE кодови, који се логистички обрађују.

Клијент постаје партнер

На путу до новог, снажнијег логистичког решења, Prey је затражио компетентно саветовање: „Пошто је компанија Jungheinrich један од наших клијената, брзо смо започели разговор са колегама о томе какво проширење капацитета складишта и која конверзија система би се могли размотрити за нас“, присећа се Prey.

„Питање је било: На који начин се постојећи простор може боље искористити за постизање максималног капацитета складишта? И веома важно: Како да осигурамо да можемо флексибилно одговорити на изазове будућности?“, наглашава Prey.

Резултат накнадних интензивних процеса саветовања и процеса пројектовања са логистичким стручњацима компаније Jungheinrich из Бајерна, била је потпуно нова зграда складишта. Уместо конвенционалног складишта са широким пролазима, биће доступно полуаутоматско складиште са уским пролазима, са више од 5.000 места за палете. Из разлога ефикасности преузимања, безбедности и ергономије, систем је дизајниран за попречно складиштење на полицама, на дубини од 800 милиметара. Полицама се приступа помоћу два виљушкара за уске пролазе типа EKX 410. Опремљени су индуктивним навођењем, терминалима, скенерима и навигацијом у складишту, а интуитивни су и изузетно поуздани за руковање од стране особља у PSZ складишту. На пример, притисак на дугме је довољан да навигација у складишту доведе виљушкар за уске пролазе до одредишта. Warehouse Management систем, Jungheinrich WMS серије 2, прикупља све информације заједно. Чак је и ова основна варијанта WMS-а у стању да синхронизује целокупан ток материјала и информација. Ово омогућава оптималну контролу, управљање и оптимизацију складишта. На крају, али не и најмање важно, софтвер је флексибилно прилагодљив променама у складишту захваљујући великом броју различитих модула и самим тим је спреман за будућност.

Полуаутоматско складиште са уским пролазима са виљушкарима за уске пролазе EKX 410
За мобилно радно место компаније Jungheinrich користи се WMS серије 2

Оптимална подршка за процесе ускладиштења и искладиштења

„Ово“, каже, „нашу логистику подиже на нови ниво. Данас, са новим складиштем, можемо оптимално да прикажемо и подржимо процесе ускладиштења и искладиштења за све наше различите артикле. Било да је реч о кретању стандардних еуро палета, решеткастих кутија или катронских кутија и контејнера за преузимање у логистици малих делова“, радује се Prey. Он скреће пажњу на огромну разноликост производа са њиховим врло различитим захтевима у погледу амбалаже и димензија амбалаже. На пример, кабловски сноп компаније PSZ може бити дугачак осам метара или само неколико центиметара.

До преласка са старог не ново складиште дошло је 2016/17. „Намерно смо желели снажно да „пресечемо“ и извршимо прелазак са старог на ново складиште преко ноћи“, каже менаџер логистике у компанији PSZ. „Био је то сјајан тимски рад“. Током четири недеље у децембру, сви који су били укључени – запослени у компанији PSZ и њихове колеге из компаније Jungheinrich – окупили би се заједно. За Prey-а је било важно да од самог почетка у пројекат укључи запослене који су на крају морали самостално да рукују системом. „Систем је лако разумети, врло брзо се упознајете са различитим функцијама“, каже Prey на основу свог искуства.

„Запослени су одмах заволели наше ново складиште са уским пролазима и WMS серије 2. Ново полуаутоматско складиште, са једне стране, њима олакшава њихове радне процесе. Са друге стране, процесе доживљавају много транспарентније, тако да могу боље да класификују сопствене радње као целину, што заузврат значајно повећава њихову идентификацију са њиховим радом.“

Већи преглед и доследно руковање налозима

Логистички стручњак је нарочито задовољан тиме што је квалитет рада за сваког појединачног запосленог значајно побољшан са новим складиштем. Prey објашњава: „Ако су запослени у старом складишту провели велики део свог времена у потрази за производом који су тражили, они сада, у реалном времену, у сваком тренутку, знају тачно коју количину артикала траже захваљујући управљању залихама. Решење за радио пренос података у комбинацији са системом за управљање складиштем, Jungheinrich WMS серије 2, ствара савршене услове за то. Обрада налога се одвија без папира, другачије него у прошлости. То доводи већи преглед, транспарентност и доследно руковање налозима. Рад је много ефикаснији и лакши, стопа грешака се своди на минимум.“

Andreas Prey, менаџер логистике у компанији PSZ electronic
Andreas Prey
Менаџер логистике у компанији PSZ electronic GmbH у Фохенштраусу у округу Нојштад

„Полуаутоматско складиште и систем управљања складиштем нас доводе још ближе нашим глобалним производним погонима, али и нашим клијентима и њиховим потребама.“

Најзахтевнија могућа логистика

„Полуаутоматско складиште и WMS нас доводе још ближе нашим глобалним производним погонима широм света, али и нашим кклијентима и њиховим потребама“, наглашава Prey. „Захваљујући дигитализацији и нашем свеобухватном, интелигентном интралогистичком концепту, сада смо способни за много софистициранију логистику него раније“. То би било супер. „Свако ко нас посети овде у Фохенштраусу жели да види нови систем. Ми га радо показујемо – изгледа импресивно и једноставно добро.“

Менаџер логистике, Andreas Prey, одушевљен је сарадњом са стручњацима компаније Jungheinrich: „Све је било беспрекорно од самог почетка: од фазе планирања, преко фазе имплементације, до пуштања у рад, а затим и фазе покретања коју су пратили стручњаци компаније Jungheinrich“. Овај интензивни облик сарадње није сам по себи јасан и не постоји често на тржишту. Лични врхунац за Prey-а је био дан преласка на ново складиште, 2. јануара 2017. године: „Све то је први пут било тачно онако како смо и замислили – беспрекорни прелазак на нови ниво интралогистике.  На тај начин смо опремљени за будућност. Не може бити боље. Очекујемо даљи раст и нове захтеве клијената. Спремни смо за то.“

Имате питања?