+381 22 342-951 Дежурна сервисна линија Бесплатан позив
Контакт формулар
Листа за проверу
Са овим саветима урадићете све како треба

Листа за проверу за куповину Вашег половног виљушкара

Половни виљушкар је свеже опран и исполиран и сија у пуном сјају, а цена је добра – права прилика. Заиста? Чак и више него приликом куповине новог возила, важност темељне провере долази на видело када је реч о куповини половног виљушкара.


Ко зна колико је километара прешао у току свог досадашњег постојања, колико је тешко био оптерећиван од стране возача и какви се све недостаци крију испод каросерије? 

Од помоћи Вам је наша листа за проверу за куповину половног виљушкара. На основу девет критеријума, можете уздуж и попреко проверити возило.

Content Листа за проверу 1 Провера примене возила од стране стручњака

Важно питање које треба да поставите себи на самом почетку: Да ли је овај виљушкар прави уређај за Ваш случај примене? Да ли се он уопште уклапа у Ваше локалне околности? Обратите пажњу на висине пролаза и ширине радног хода! Савет: Проверите Вашу врсту примене од стране стручњака!


Content Листа за проверу 2 Да ли су делови замењени?

На крају, баците поглед на типску плочицу и дијаграм преостале носивости. Да ли су правилно постављени? Да ли се заиста односе на постојећу катарку и евентуалне делове? Може се десити да су замењени делови или целокупна катарка.


Content Листа за проверу 3 Упутство за употребу и извештаји о сервису

Требало би да сте преузели Ваше упутство за употребу. Поред тога, све налепнице и упозоравајуће напомене морају бити расположиве на одговарајућем језику. Да ли Вам је предочен актуелан и беспрекоран FEM извештај о испитивању, који је доказ провере виљушкара према прописима за спречавање незгоде?


Content Листа за проверу 4 Провера мотора

Загледање виљушкара је једно, али то не замењује пробну вожњу. Извршите тест функционисања! То код возила са мотором са унутрашњим сагоревањем почиње са хладним стартом: Да ли постоји повећана појава дима?


Content Листа за проверу 5 Провера катарке

Специјална провера обухвата и катарку: Проверите да ли између профила катарке и носача виљушке постоји зазор! Да ли катарка и виљушка попуштају под теретом?


Content Листа за проверу 6 Провера виљушки

Као следеће Вам препоручујемо да пажљиво погледате виљушке и њихове држаче, како бисте видели да ли има пукотина. Блокаде морају да постоје и да функционишу беспрекорно. Измерите дебљину на превоју виљушке!


Content Листа за проверу 7 Управљање

Проверите управљање! Да ли се виљушкар креће стабилно у траци?


Content Листа за проверу 8 Кочнице

Кочнице такође морају да буду исправне и да делују са обе стране једнако. Да ли паркирна кочница функционише?


Content Листа за проверу 9 Осветљење

Сада проверите осветљење. Да ли су сва светла и фарови функционални? Каблови и прикључци морају бити по прописима, кућишта светла не смеју да садрже влагу.


Content Листа за проверу 10 Акумулатор

Наредна провера, ако је у питању електрични виљушкар: стање акумулатора. Зелени и бели кристали на половима указују на сулфацију, а када су ћелије закривљене ка споља, то је показатељ старости. Обоје може довести до отказивања рада акумулатора.


Content Листа за проверу 11 Гуме

Потрошеност гума је увек тема. Проверите гуме! Да ли су оштећене? Да ли има прореза или избочина? Да ли се јасно може идентификовати маркер за истрошеност (приказ потрошености гума)?


Content Листа за проверу 12 Каросерија

Сада је каросерија на реду. Да ли су препознатљива оштећења услед рђе? Да ли сте открили улегнућа и деформације? Не заборавите: Гаранција. Коју Вам продавац нуди – односно: колико дуго и за која својства/делове/опрему она важи?


Content Листа за проверу 13 Тест на месту примене

Пробна вожња на терену продавца не замењује тест у примени. У оптималном случају Вам продавац нуди прилику да тестирате возило по Вашем сопственом терену. Тако најбоље можете проверити стање виљушкара.


Имате питања?