+38122804777 Besplatan poziv Besplatan poziv
Kontakt formular
Stage Regali na naguravanje
Blog - Regali

Najpopularniji regali za Vaše skladište

Prilikom izbora regala za skladištenje robe, ima smisla izabrati dobavljača sa iskustvom i kompetencijom. Ono što radi u skladištima kompanija iz drugih delatnosti možda neće odgovarati Vašem magacinu. Koje regale odabrati za optimalno iskorišćenje raspoloživog prostora i lakši pristup robi?

U ovom blogu ćemo predstaviti glavne tipove regala i smernice kako bismo Vam olakšali izbor sistema regala na osnovu Vaših potreba i želja.

Izbor regalnog sistema je važna odluka. Oprema za skladištenje najčešće služi kompaniji dugi niz godina, a efikasnost rada i bezbednost zaposlenih zavisi od toga da li će izabrani tip regala biti funkcionalan i lak za upotrebu.

Pre nego što počnete da tražite pravi model proizvođača skladišnih regala, vredi odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja:

  • Koje će biti dimenzije Vaše robe? Dimenzije regala možemo prilagoditi dimenzijama robe, kako biste postigli maksimalnu iskorišćenost. Neophodno je da nivoi regala budu dovoljne visine za smeštaj Vaših paleta, ali u isto vreme nije dobro da su previsoki, jer se time smanjuje upotreba prostora i možemo izgubiti vredna paletna mesta. Iz istog razloga je važno da se širina paletnih polja (razmak između stubova regala) pravilno dimenzioniše.
  • Koju transportnu bazu ćete koristiti? Da li će roba biti na paletama, u kutijama ili bez transportne baze? Postoji pravi tip polica za svaku opciju i izbor je ključan.
  • Kolika je težina Vaše robe? Regali su dimenzionisani prema očekivanoj težini robe. Za korisnika je optimalno da regali budu dimenzionisani za tešku robu, jer tada nema potrebe da brinete o postavljanju preteške robe u regal. Ali to utiče na cenu - što je veća težina robe, to je veći trošak odgovarajućih regala. Zbog toga je važno dobro razmisliti o težini robe koja će biti postavljena u regale.
  • Kako skladištimo u regale? Da li će se to raditi ručno, viljuškarom ili na neki drugi način? Izbor sredstava za skladištenje regala ima značajan uticaj na izgled i vrstu regala.
  • Gde će biti postavljeni regali? Da li su podovi betonski, ravni, bez prekida (npr. šahtovi) i imaju li odgovarajuću nosivost? Važno je znati da nije moguće obezbediti adekvatnu stabilnost prilikom postavljanja regala na asfalt. Da li će regali biti u zatvorenom prostoru i zaštićeni od spoljašnjih uticaja ili je potrebna dodatna zaštita (npr. pocinkovanje, krov)?

POGLEDAJTE ŠIROKU PONUDU REGALA

Statični regali  

U magacinima se najčešće koriste statični regali, pričvršćeni za pod, bez pokretnih elemenata. Između ostalog, popularni su zbog niskih troškova, koji su mnogo niži u poređenju sa dinamičkim rešenjima.

Polični regali
Polični regali su najsličniji klasičnom nameštaju od svih vrsta regala. Njihov dizajn se zasniva na metalnim stubovima i policama na koje se odlaže fini materijal. Ako želite da u potpunosti iskoristite visinu zgrade, moguće je izgraditi ih u više nivoa ili koristiti viljuškare za komisioniranje.

Klasični paletni regali
Klasični paletni regali su najčešće korišćeni regali. Omogućavaju udobno i bezbedno skladištenje robe na paletama. Obično nemaju klasične police, već samo nosače za palete koji služe za odlaganje paleta. Širina hodnika, a time i iskorišćenost skladišnog prostora zavisi uglavnom od vrste korišćenog viljuškara (npr. visokoregalni, regalni ili čeoni viljuškar).

Konzolni regali
Konzolni regali imaju veoma jednostavan dizajn. Osnovni građevinski blok su uspravni stubovi. Za njih su pričvršćeni konzolni krakovi na koje se postavlja roba. Obično se na njima skladište dugački linearni materijal, npr. cevi, šipke, profile.
Ako ćete na paletnom ili konzolnom regalu skladištiti materijal manjih dimenzija ili palete različitih dimenzija, mogu se opremiti i policama. One mogu biti drvene ili čelične (mrežaste ili potpuno ispunjene).
 

Content Regal sa pregradama, Teaser slika

Dinamični regali

Moderna skladišta ne koriste samo tradicionalne statične paletne regale. Kada tražite opremu za svoje skladište, možete birati i između nekoliko tipova dinamičkih regala. U nastavku ćete naći kratak opis svakog od njih.

Protočni regali: brz obrt paleta, ušteda vremena i prostora
Protočni paletni regali su dobro rešenje za skladišta u kojima se skladišti roba koja se brzo kreće. Konstrukcija regala vam omogućava da pokupite one palete koje su prve postavljene na njega (FIFO metoda). Protočni regali su posebno pogodni za kvarljivu robu sa kratkim rokom trajanja. Takođe su pogodni za uštedu prostora. U njima nema klasičnih prolaza, a roba unutar regala se kreće po valjkastim transporterima pod nagibom.

Pokretni regali: lak pristup robi
Sa pokretnim regalima, radni prolaz se otvara samo tamo gde Vam je potrebno, pomeranjem regala. Sa ovim možete uštedeti do 90% prostora. Ovakva rešenja omogućavaju lak pristup robi. Pokretni regali mogu biti polični (pogodni za skladištenje dokumenata), paletni (često se koriste u hladnjači) ili konzolni. Glavna prednost je visoka iskorišćenost magacinskog prostora, uz istovremeno omogućavanje pristupa svakoj pojedinačnoj paleti.

Drive-in i drive-through regali: optimalno korišćenje prostora
Drive-in mobilni regali imaju oblik blokova u koje ulazi viljuškar sa teretom. Dizajn vam omogućava da održite transparentnost i red u skladištu. Drive-in i drive-through regali su veoma pogodni za skladištenje velikih količina iste robe sa malim protokom. Postoji bitna razlika između drive-in i drive-through regala: prvi tip omogućava skladištenje paleta po principu LIFO (Last In First Out), dok je drugi tip FIFO (First In First Out). Posebnost ovih regala je da zahtevaju poprečno postavljanje paleta.

Potisni regali
Potisni regali, kao i protočni regali, rade na kosim valjkastim transporterima, ali rade po LIFO sistemu. Tokom skladištenja, palete u regalu se pomeraju u dubinu uz pomoć sledeće palete koju potiskuje viljuškar. Tokom istovara, sledeća paleta u regalu se kreće nezavisno do početka kanala. Stoga, punite i praznite regal samo sa jedne strane da biste uštedeli vreme za transport, putovanje i prostor.
 

Imate pitanja?