+381 22 342-951 Дежурна сервисна линија Бесплатан позив
Контакт формулар
AVO
Оптимизовано вагање зачина

Аутономни транспортни системи повезују силосе за зачине компаније AVO

„Укус и технологија“ је рецепт за успех компаније AVO-Werke, једног од водећих стручњака за зачине у Европи. Воља за иновацијама и обновом довела је до тога да је компанија AVO-Werke постигла оптимизацију интралогистичких процеса одговарајућом технологијом.

Аутоматизација и оптимизација

Постојале су три посебне жеље, због чега аутономни транспортни системи (FTS) преузимају транспорт зачина до опреме за вагање у погону произвођача зачина AVO-Werke. Прво, да се добије још већа тачност мешавина зачина. Друго, да би рецептуре у потпуности могле да се следе и, треће, да би се особље фабрике растеретило од задатака који се понављају. Поред тога, постојао је захтев да се обрађују различите производне серије мање величине са различитим компонентама – уз избегавање било какве контаминације.

Аутономни транспортни системи

Већ неколико година ласерски управљани аутономни транспортни системи преузимају транспорт зачина до опреме за вагање у погону произвођача зачина AVO-Werke. Њихов задатак је да са великом тачношћу позиционирају посуде за сакупљање испод система за пуњење и дозирање.

Предности аутономних транспортних система су ласерска навигација, што гарантује оптимизоване руте, као и практично потпуна елиминација оштећења у транспорту. Са доступношћу од 98 одсто, они нуде високу поузданост, минимизују трошкове особља и стандардизују токове.

Још један плус је то што се FTS-и могу лако интегрисати у постојећу инфраструктуру, а захваљујући аутоматском раду, елиминишу се време обраде и чекања. Поред тога, позитиван ефекат је то што, с обзиром на навигацију у складишту, нема потребе да се поставља физичка ознака траке на тло, па се изглед постројења у FTS зони може у било које време флексибилно редизајнирати, ако је то неопходно због промене производних процеса.

Изабрали смо вертикални комисионер EKS 210 као основно возило за аутономне транспортне системе у AVO погонима. Пресудни за овај избор су његова носивост од 1.000 килограма, брзина вожње од девет километара на сат, као и добра окретност, што је неопходно код вагања зачина у ограниченим просторима.

Флексибилност и аутономија

Горан Милошевић, менаџер операција у компанији AVO-Werke, резимира: „Раније смо наше сировине транспортовали углавном мануелно. Када смо разматрали како да аутоматизујемо процесе, није постојала алтернатива за аутономни транспортни систем“. Суштинска разлика пре и после аутоматизације је то што уместо осам сировина, компанија AVO-Werke сада може аутоматски да дозира, вага и пуни четрдесет зачина.

Због тога је Горан Милошевић апсолутно задовољан FTS-ом и додаје: „Увек бих поново изабрао овај систем. Одушевио сам се тиме колико лако су руковаоци стекли неопходна знања и колико брзо су се идентификовали са уређајима. Чак нас посећују и клијенти који су заинтересовани за FTS, како би прикупили информације о Jungheinrich FTS-у.“

Имате питања?