+38122804777 Besplatan poziv Besplatan poziv
Kontakt formular
AVO
Optimizovano vaganje začina

Autonomni transportni sistemi povezuju silose za začine kompanije AVO

"Ukus i tehnologija" je recept za uspeh kompanije AVO-Werke, jednog od vodećih stručnjaka za začine u Evropi. Volja za inovacijama i obnovom dovela je do toga da je kompanija AVO-Werke postigla optimizaciju intralogističkih procesa odgovarajućom tehnologijom.

Automatizacija i optimizacija

Postojale su tri posebne želje, zbog čega autonomni transportni sistemi (FTS) preuzimaju transport začina do opreme za vaganje u pogonu proizvođača začina. Prvo, da se dobije još veća tačnost mešavina začina. Drugo, da bi recepture u potpunosti mogle da se slede i, treće, da bi se osoblje fabrike rasteretilo od zadataka koji se ponavljaju. Pored toga, postojao je zahtev da se obrađuju različite proizvodne serije manje veličine sa različitim komponentama – uz izbegavanje bilo kakve kontaminacije.

Autonomni transportni sistemi

Već nekoliko godina laserski upravljani autonomni transportni sistemi preuzimaju transport začina do opreme za vaganje u pogonu proizvođača začina AVO-Werke. Njihov zadatak je da sa velikom tačnošću pozicioniraju posude za sakupljanje ispod sistema za punjenje i doziranje.

Prednosti autonomnih transportnih sistema su laserska navigacija, što garantuje optimizovane rute, kao i praktično potpuna eliminacija oštećenja u transportu. Sa dostupnošću od 98%, oni nude visoku pouzdanost, minimizuju troškove osoblja i standardizuju tokove.

Još jedan plus je to što se FTS mogu lako integrisati u postojeću infrastrukturu, a zahvaljujući automatskom radu, eliminišu se vreme obrade i čekanja. Pored toga, pozitivan efekat je to što, s obzirom na navigaciju u skladištu, nema potrebe da se postavlja fizička oznaka trake na tlo, pa se izgled postrojenja u FTS zoni može u bilo koje vreme fleksibilno redizajnirati, ako je to neophodno zbog promene proizvodnih procesa.

Izabran je vertikalni komisioner EKS 210 kao osnovno vozilo za autonomne transportne sisteme u AVO pogonima. Presudni za ovaj izbor su njegova nosivost od 1.000kg, brzina vožnje od devet kilometara na sat, kao i dobra okretnost, što je neophodno kod vaganja začina u ograničenim prostorima.

Fleksibilnost i autonomija

Goran Milošević, menadžer operacija u kompaniji AVO-Werke, rezimira: "Ranije smo naše sirovine transportovali uglavnom manuelno. Kada smo razmatrali kako da automatizujemo procese, nije postojala alternativa za autonomni transportni sistem". Suštinska razlika pre i posle automatizacije je to što umesto osam sirovina, kompanija AVO-Werke sada može automatski da dozira, vaga i puni četrdeset začina.

Zbog toga je Goran Milošević apsolutno zadovoljan FTS-om i dodaje: "Uvek bih ponovo izabrao ovaj sistem. Oduševio sam se time koliko lako su rukovaoci stekli neophodna znanja i koliko brzo su se identifikovali sa uređajima. Čak nas posećuju i klijenti koji su zainteresovani za FTS, kako bi prikupili informacije o Jungheinrich FTS-u."

Imate pitanja?